Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2006

Η Κυρία με τα μοναχικά τσιγάρα δεν είχε φωτιά...


Η ζωή υπάρχει! Σπουδαία διαπίστωση θα μου πεις ότι έκανα. Με κείμενα και φιλοσοφίες του σκοτωμού κόντρα σε μέρες αδέσποτες. Και η κυρία να ζητά τη φωτιά.
Λέω να τα πιω απόψε. Ποια ώρα είναι το ραντεβού? 12 στη πλατεία Αριστοτέλους. Πάλι καλά που δεν διάλεξε την Καμάρα. Νυχτιάτικα που μπλέκω. Σε παράξενα ραντεβού στα τυφλά. Μα είναι όνομα αυτό, Ελπίδα? Ούτε διαφήμιση να ήταν. Κι όμως υπάρχουν ονόματα που αποτελούν διαφήμιση. Πότε δεν μου άρεσαν Ελπίδα , Αγάπη , Χαρά , Ευτυχία και άλλες πουτανίτσες που το μόνο τελικά έχουν είναι το όνομα και όχι την χάρη. Είπα να κάνω μια εξαίρεση και να πάω στο ραντεβού. Να σκοτώσω χρόνο και σκέψη. Θέλω να κάψω λίγα εγκεφαλικά κύτταρα και να ανταλλάξω DNA με την Ελπίδα.
Κρύο. Αργοπορία κι αυτό δε μου αρέσει. Τυπικές κουβέντες δεν υπήρξαν. Η συμφωνία ήταν μόλις συναντηθούμε να ρίξουμε ένα γλωσσόφιλο. Το πιο τέλειο φιλί. Η Ελπίδα δεν φιλούσε απλά , στριφογύρναγε την γλώσσα της στο στόμα μου. Άπιαστη η γλώσσα της . Άπιαστη και η Ελπίδα. Καιρός για τα τυπικά. Να τα πιούμε? Κλασικά βότκα με λίγο φρέσκο λεμόνι. Στα τρένα , στο πολυχώρο , στη μουσική και στα όνειρα. Πόσα να πεις σε ένα βράδυ. Όλα και τίποτα. Καπνίζει. Παράξενα τσιγάρα. Πρώτη φορά την έβλεπα αυτή τη μάρκα. Φωτιά δεν έχει. Όχι από αμέλεια αλλά από ιδεολογία!!! Σηκώνω τα χέρια όταν ακούω κάτι τέτοια. Απάτη μα και αλήθεια. Πιες! Πάντα έχεις λόγο για να πιεις. Από 16 ετών παντρεμένη και τα έχει βαρεθεί. Μοναδικός της προορισμός τα άγνωστα νησιά της μιας νύχτας. Να μην έχει να θυμάται. Στο λέει καθαρά. Όλα είναι για μια νύχτα.
Περιστασιακός καπνιστής , φωτιά δεν έχω. Ο καθηγητής με το καπέλο έχει φωτιά αλλά είναι ληγμένος. Μάλλον τον πήδηξε για ένα βράδυ και τώρα… έχει φάει πόρτα. Φωτιά όμως δίνει. Στην Ελπίδα και σε μένα. Αλλαγή χώρου και τα πόδια της Ελπίδας να χορεύουν κάτω από το τραπέζι με προκλητικές κινήσεις … κινήσεις που πριν έκανε η γλώσσα της. Νύχτα. Παρακμιακές καταστάσεις . Μη ψάχνεις αν σου πάει το ρούχο. Εδώ όλοι είναι τα ίδια. Βαριά ποτά και τσιγάρα. Και φωτιά? Και φωτιά.
Αλκοολικές κουβέντες. Η Ελπίδα έχει κόρη. Μου τη δείχνει. Σούπερ γκόμενα. Να και και ένα καλό δίλημμα που βάζω στον εαυτό μου με τη βοήθεια του ποτού. «Τη μαμά ή την κόρη να είχα?» Εντάξει μη κολλάς. Δεν είναι εκεί η ουσία.
Απουσία φωτιάς από την Ελπίδα. Πολλά τσιγάρα. Και πόνος. Τώρα μασάει τα παγάκια της βότκας. Γυαλί λες και καταπίνει. Με το ένα χέρι το τσιγάρο και με το άλλο συνθλίβει το ποτήρι. Αληθινά γυαλιά. Και η φοβερή ατάκα της «Ήθελα να δω αν μέσα μου κυκλοφορεί ακόμη αίμα». Με μικρές απώλειες επέστρεψε.
Στο πεζοδρόμιο. Νυχτερινή πόλη. Πατσάς. Λογική κατάληξη. Αφορμή να δεις το πρόσωπο του άλλου και όχι τη σκιά του. Η Ελπίδα κρατάει ακόμη. Ο τρίτος της παρέας ο καθηγητής με το καπέλο αποχωρεί. Η Ελπίδα μένει μαζί μου να δει την ανατολή. Στη παραλία. Μα ο ήλιος δεν βγαίνει από την παραλία , της απαντώ. Από το δάσος βγαίνει. Ηλίθιες ατάκες. Πέστο και αμηχανία.
Και τώρα το πήδημα. Φοβερή ατάκα από Ελπίδα. Με συμφωνία κιόλας. Κάνε με ότι θέλεις άλλα μόνο για απόψε. Από αύριο δε με ενοχλήσεις ποτέ. Ποτέ!

Μεσημέρι .Στην περίπτωσή μας δεν ισχύει η φράση « ένα τσιγάρο πριν , ένα τσιγάρο μετά». Όχι γιατί υπήρξε πρόβλημα στο «ενδιάμεσο» απλά δεν υπήρχε η φωτιά. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν είχε φωτιά. Τη ρώτησα ξανά. «Μα μια ζωή ψάχνω τη φωτιά». Η τελευταία της ατάκα.
Απουσία. Με τρένο ή αεροπλάνο δεν έχει σημασία. Έφυγε. Διακοπή κάθε επικοινωνίας. Κυρία η Ελπίδα στις συμφωνίες της. Μα τελικά η Ελπίδα ήταν φωτιά. Με τα λάθη της και τους πόνους. Κάθε σημείο της έκαιγε. Μα και τόση μοναξιά , εκείνο το ξημέρωμα. Η Ελπίδα μόνη γυμνή. Η ματιά της συνθλίβει το όνομά της , καμία ελπίδα Ελπίδα. Μόνο τα τσιγάρα της Ελπίδας ήθελαν φωτιά. Η Ελπίδα δεν ζητούσε φωτιά. Το όνειρο ήθελε και την Ελπίδα το κοριτσάκι που το πάντρεψαν στα 16 χρόνια του.

(Ιστορία της Θεσσαλονίκης. Η Ελπίδα πριν 4 μήνες σκοτώθηκε σε τροχαίο. Το διάβασα. Δε ξέρω αν λυπήθηκα. Κάποιο εκεί πάνω ίσως την καταλάβουν. Μόνο ο Παράδεισος δεν ξέρω αν έχει φωτιά. Για την Κόλαση είμαι σίγουρος… )

4 σχόλια:

AMANDA είπε...

ομορφη ιστορια... την κλέβω.. αν υπάρχει προβλημα στείλε μηνυμα να την σβησω από
http://anthologio.iphorum.com/

Γρηγόρης είπε...

Ok Amanda.Μη ξεχνάς να ανέφερεις τις πηγές... Χρόνια Πολλά

AMANDA είπε...

http://anthologio.iphorum.com/topic/o-ae-o--75.html

είναι εδώ με link sto blog σου... έτσι σε όποιον αρέσει και θέλει να διαβάσει και άλλα να μπορέσει να σε αναζητ΄΄ησει και να σε βρει... πάντα λέω τις πηγές... ένα μεγάλο κομμάτι είναι κείμενα που βρίσκω και μου αρέσουν και αναφέρω την αρχική πηγή... να χεις 1 όμορφη μέρα

Γρηγόρης είπε...

ok και που να διάβασεις τη νέα ιστορία