Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2006

Η φρίκη στο Γκουαντάναμο συνεχίζεται... τώρα και με αυτοκτονίες!!!

Εχθροπραξία κατά των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις τρεις αυτοκτονίες στο Γκουαντάναμο ο Αμερικανός διοικητής της βάσης στην Κούβα.

Ο διοικητής του Γκουαντάναμο, υποναύαρχος Χάρι Χάρις υπογράμμισε για τους δύο κρατούμενους από τη Σαουδική Αραβία και αυτόν από την Υεμένη, που αυτοκτόνησαν: «Είναι πολύ έξυπνοι, πολύ δημιουργικοί, πολύ αποφασισμένοι. Δεν έχουν εκτίμηση στη ζωή, είτε τη δική μας, είτε τη δική τους. Πιστεύω ότι δεν ήταν μια πράξη απόγνωσης, αλλά μια ενέργεια στο πλαίσιο των ασύμμετρων εχθροπραξιών, που έχουν εξαπολυθεί εναντίον μας».

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Τόνι Σνόου δήλωσε ότι ο Τζ.Ο.Μπους «εξέφρασε σοβαρή ανησυχία» για τους θανάτους και ζήτησε από τους υπευθύνους να μεταχειριστούν τις σορούς με ευαισθησία και ανθρωπισμό. Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε το γεγονός «θλιβερό περιστατικό».

Οι κρατούμενοι βρέθηκαν κρεμασμένοι στα κελιά τους, έχοντας χρησιμοποιήσει σεντόνια και ρούχα . Τα τρία κελιά βρίσκονται στην πιο σκληρή πτέρυγα της αμερικανικής βάσης.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τις ταυτότητες των δύο κρατουμένων και έχει ξεκινήσει διαδικασίες για να παραλάβει τις σορούς τους. Πρόκειται για τον Μάνι μπιν Σαμάν μπιν Τούρκι αλ Χαμπράντι και τον Γιασέρ Ταλάλ Αμπντουλάχ Γιάγια αλ Ζαχράνι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Ο κρατούμενος από την Υεμένη που αυτοκτόνησε δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη.

Οι τρεις κρατούμενοι είχαν στο παρελθόν λάβει μέρος σε διαμαρτυρίες για τη λειτουργία του Γκουαντάναμο, καθώς και σε απεργία πείνας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας εκρατείτο ως υψηλόβαθμο μέλος της Αλ Κάιντα, ο δεύτερος ως μέλος περιφερειακής οργάνωσης και ο τρίτος είχε συλληφθεί στο Αφγανιστάν.

Οι δικηγόροι των τριών κρατουμένων και ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για πράξη απόγνωσης, λόγω των βασανιστηρίων στο αμερικανικό κολαστήριο. Επισημαίνουν ότι οι θάνατοι αυτοί θα αποτελέσουν αφορμή για ενίσχυση των πιέσεων, ώστε να κλείσει το Γκουαντάναμο.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη παρουσία που να παρακολουθεί τη λειτουργία του Γκουαντάναμο και ανακοινώθηκε διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την υπόθεση. Έρευνα έχει ανακοινώσει ότι θα διενεργήσει και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τέσσερις κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ αρκετοί ακόμα επιτέθηκαν στους φρουρούς που προσπάθησαν να τους αποτρέψουν. Σύνφωνα με τον διοικητή της βάσης, και οι τέσσερις είναι καλά στην υγεία τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα τρεις κρατούμενοι επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν παίρνοντας μεγαλύτερη δόση φαρμάκων από αυτή που έπρεπε και ένας άλλος προσπάθησε να κρεμαστεί.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

3 σχόλια:

roidis είπε...

γράφε τα φίλε μου. γράφε τα.

Rodia είπε...

Θα μας τρελάνουν τελείως..?

"Προσπαθούν να μας κάνουν να νιώθουμε ασήμαντοι για να νιώσουμε την ανάγκη να αφήσουμε άλλους να διαχειρίζονται τη ζωή μας." κλπ κλπ Eδώ:

Νavag είπε...

Το χειρότερο είναι ότι ο κόσμος συνηθίζει την καφρίλα.Περνάνε οι ειδήσεις στο ντούκου.