Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2006

Από το blog... στη φυλακή!


Ο 24χρονος Alaa Abdel-Fattah και η σύζυγός του Manal Hassan , νεαρό ζευγάρι από την Αίγυπτο , διέθετε μέχρι πρότινος ένα από τα πιο δημοφιλή blog της χώρας και από το 2004 έδινε το κοινό «παρών» σε όλες σχεδόν τις αντικαθεστωτικές πορείες και διαδηλώσεις. Μέχρι πρότινος, καθώς στη διαδήλωση της 7ης Μαΐου 2006 ο Alaa συνελήφθη, μαζί με άλλους 600, και παραμένει φυλακισμένος. Η Manal υποστηρίζει ότι ένας από τους λόγους της σύλληψής του ήταν η πολιτική κριτική που ασκούσαν μέσω του blog.
Με την ονομασία http://www.manalaa.net/ (Manal και Alaa) το ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, γραμμένο σε αγγλικά και αραβικά αποτελούσε σημείο συνάντησης και ενημέρωσης πολιτικών ακτιβιστών. Δημοσίευαν ανακοινώσεις για διαδηλώσεις, πολιτικά σχόλια, φωτογραφίες από διαδηλώσεις ή φωτογραφίες μυστικών αστυνομικών, διαβόητων για τις επιθέσεις τους εναντίον διαδηλωτών.
Τον Μάρτιο μέσω του blog διοργάνωσαν καθιστική διαμαρτυρία με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες σε κεντρική πλατεία του Καΐρου. Στην ιστοσελίδα συγκέντρωναν επίσης δημοσιεύσεις από περισσότερα από 1.000 αιγυπτιακά blogs, καθιστώντας την κάτι σαν πύλη στην αιγυπτιακή blogόσφαιρα.
Πριν από τη σύλληψη του Alaa καταγράφονταν καθημερινά 3.000 επισκέψεις, από τη σύλληψη και μετά ο αριθμός ανεβαίνει εκθετικά.
Σε μια χώρα που ο Τύπος ασφυκτιά, η ύπαρξη ενός τέτοιου blog δεν περνά απαρατήρητη ούτε και ατιμώρητη. Κλεισμένος στη φυλακή Tora, νότια του Καΐρου, ο Alaa νοσταλγεί τις δυο του αγάπες, τον υπολογιστή του και τη Manal. Ζευγάρι του κινήματος οι δυο τους, γνωρίστηκαν σε μια νεολαιίστικη σοσιαλιστική ομάδα όταν εκείνος ήταν 13 και εκείνη 12 και από τότε δεν είχαν χωρίσει για περισσότερο από μια βδομάδα, τώρα μετράνε ήδη έξι χωριστά. Ο Alaa δεν αγνοούσε τους κινδύνους που διέτρεχε λόγω της πολιτικής του δράσης.
Ο πατέρας του Ahmad Seif Al-Islam Hamad έμεινε στη φυλακή για πέντε χρόνια στις αρχές της δεκαετίας του 1980 λόγω της σχέσης του με μια κομμουνιστική ομάδα.
Μετά τη σύλληψη του Alaa, Αιγύπτιοι, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι bloggers ξεκίνησαν παγκόσμια καμπάνια για την απελευθέρωσή του, κυκλοφορώντας στο Διαδίκτυο μια έκκληση και ενθαρρύνοντας τους αναγνώστες να γράψουν στην αιγυπτιακή πρεσβεία της χώρας τους.
Απελευθερώθηκε πριν από μερικές ημέρες.
Links

1 σχόλιο:

Χαρτοπόντικας είπε...

Πολυ ενδιαφέρον Γρηγόρη. Ευχαριστώ για την ενημέρωση