Σάββατο, Ιουλίου 29, 2006

Τα blogs του πολέμου στο Λίβανο

Πρόκειται ίσως για την ευρύτερη διατύπωση απόψεων μέσω Διαδικτύου στον πλανήτη. Ισραηλινοί, Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι, πολίτες, μερικοί δημοσιογράφοι και άλλοι παρατηρητές γράφουν και καταγράφουν την κρίση στη Μέση Ανατολή σε ηλεκτρονικά ημερολόγια ή ιστολόγια (blogs) και αναρτούν φωτογραφίες στο Διαδίκτυο.Ενεργά, πρώτοι οι Λιβανέζοι και οι Ισραηλινοί, αλλά και οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής και ακολουθώντας οι πολίτες του υπόλοιπου πλανήτη περιγράφουν με απλά λόγια, μεταδίδουν ζωντανά, αναλύουν, εξηγούν, ρωτούν, υποθέτουν, σχολιάζουν. Οι καταχωρίσεις ατελείωτες, χιλιάδες από την πρώτη ημέρα του, «εμείς τον αποκαλούμε πόλεμο, τίποτα λιγότερο και (χειρότερα δεν γίνεται άλλωστε) τίποτα περισσότερο. Ο υπόλοιπος κόσμος ας τον ονομάζει όπως θέλει», όπως γράφουν οι πολίτες του Λιβάνου κυρίως, αλλά και του Ισραήλ στα blogs. Οι bloggers υπογράφουν τα κείμενα ή τις φωτογραφίες που παραθέτουν άλλοτε με τα μικρά τους ονόματα, άλλοτε με ονοματεπώνυμο ή με ψευδώνυμα.

Την ώρα που δίπλα τους πέφτουν ρουκέτες, αγκυροβολημένοι σε ταράτσες πολυκατοικιών δίνουν ρεσιτάλ δημοσιογραφίας. «Καλύτερο ρεπορτάζ και από τους κορυφαίους δημοσιογράφους εφημερίδας, ραδιοφώνου ή τηλεόρασης», γράφει η γαλλική «Le Monde» που ανακηρύσσει τους «Λιβανέζους bloggers» (lebanesebloggers.blogspot.com) και την «Αλήθεια Ειπωμένη Ωμά» (truthlaidbear.com) «καλύτερες πηγές ενημέρωσης του πολέμου». «Ούτε οι πιο έμπειροι από εμάς δεν θα κατάφερναν τόσο εύστοχα να ζωντανέψουν στα μάτια του αναγνώστη έναν πόλεμο», αναφέρει η «Washington Post», και οι «Times» του Λονδίνου συμφωνούν ότι «είναι ο πόλεμος με το πιο πλούσιο ρεπορτάζ και φωτορεπορτάζ, που δεν κάνουν δημοσιογράφοι αλλά απλοί πολίτες, αυτόπτες μάρτυρες». Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους δίνουν τις δικές τους περιγράφες στο «Ροκ της Γαλιλαίας» (rockofgulilee. blogspot.com).


Είναι ο πρώτος πόλεμος με τόσες καταχωρίσεις στα ηλεκτρονικά ημερολόγια, μερικά από τα οποία δημιουργήθηκαν γι' αυτόν.

«Ανύπαρκτα αντιβιοτικά, ρεύμα, όλο και λιγότερη βενζίνη. Καμία διέξοδος», γράφει ο blogger με το ψευδώνυμο «Σημείωμα από τη Βηρυτό», που όπως πολλοί Λιβανέζοι bloggers νιώθει εγκλωβισμένος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Εκτός όμως από το ρεπορτάζ, αυτό που καταφέρνουν οι bloggers είναι να περιγράφουν τα συναισθήματά τους γι' αυτό που συμβαίνει.


«Την περασμένη Τετάρτη πέρασα το βράδυ μου στα εγκαίνια ενός κλαμπ με την κοπέλα μου. Οι γυναίκες χόρευαν και οι άντρες κάπνιζαν στους ήχους της R&B μουσικής. Χθες, πέρασα το βράδυ μου, με παιδιά που έκλαιγαν και μητέρες που αγωνιούσαν στους ήχους των ισραηλινών βομβών» περιγράφει έκπληκτος για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η καταστροφή της πατρίδας του ο «Σημείωμα από τη Βηρυτό».

Ο Hardig, Σουηδός που κάνει το διδακτορικό του στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο George Washington, δημιούργησε το blog «Βηρυτός σε Πολιορκία» (beirutundersiege. blogspot.com). «Προσπαθούσα να επισκεφθώ τη Βηρυτό κάτω από ισραηλινό καθεστώς» τιτλοφορεί το ιστολόγιο. «Μόλις τώρα, ενώ έγραφα, άκουσα ένα πολεμικό αεροσκάφος έξω από το παράθυρό μου και μετά ένα μπαμ. Κοιτώντας έξω, βλέπω φυλλάδια να πέφτουν αργά στο οδόστρωμα. Ακόμα μία προπαγάνδα κατά της Χεζμπολάχ ή προειδοποίηση ότι και άλλες επιθέσεις θα ακολουθήσουν (;). Ο,τι και αν θέλουν να μου πουν, δεν ενδιαφέρομαι».

Ο Αμερικανός ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή του περιοδικού «Time» Christopher Allbriton, παραπομπές των άρθρων του οποίου συχνότατα βρίσκει κανείς στα ιστολόγια, περιγράφει το δύσκολο εγχείρημα του διαχωρισμού των καταστροφών αυτού του πολέμου με εκείνες του παλιού: «Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόκληση να θυμηθείς ότι το συγκεκριμένο μπαλκόνι διαμερίσματος που φαίνεται φρεσκοχτυπημένο είναι από επίθεση που έγινε προ 20ετίας».

Υπάρχουν και ηλεκτρονικά ημερολόγια με συγκεκριμένη θεματολογία, όπως αυτά που επικρίνουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχουντ Ολμερτ. «Ο τόπος του Gideon Levy» (gideonsblog.blogspot.com) είναι ένα από αυτά, με παραπομπές του Ισραηλινού δημοσιογράφου της «Haaretz», της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία ημερήσιας εφημερίδας του Ισραήλ, ο οποίος εκθέτει το εγκληματικό πρόσωπο της χώρας του στις περιγραφές του, αλλά και το «Εντός και εκτός της Βηρυτού» (www.beirutbeltway.com).


Westbankmama

«Ο εχθρός μας δεν είναι οι Λιβανέζοι πολίτες αλλά η Χεζμπολάχ. Οι άνθρωποι στον Λίβανο γνωρίζουν ότι ο εχθρός τους δεν είναι οι Ισραηλινοί αλλά οι τρομοκράτες που έχουν καταλάβει το νότιο μέρος της χώρας τους; Εάν δεν το ξέρουν, τότε όλες οι εξαιρετικά αισιόδοξες επαφές που γίνονται θα πάνε χαμένες».

Saul Richmond

«Τα blogs είναι πολύ πιο ισχυρά και ενδιαφέροντα από ό,τι υπάρχει στα παραδοσιακά ΜΜΕ. Οπωσδήποτε, συντριπτικά περισσότερο ενδιαφέροντα από τον βρετανικό "Guardian", ο οποίος έγραψε (και δεν είναι ο μοναδικός) σε κάποια ανάλυσή του ότι πρέπει "να επαναφέρει στην τάξη" (ποιος;) ο ΟΗΕ πρώτα τη Συρία και το Ιράν αφού "οι δύο αυτές χώρες εμπλέκονται καθαρά (;;;) στο θέμα της Χεζμπολάχ". Ας αφανίσουμε, λοιπόν, "εμείς τα Ηνωμένα (;) Εθνη" το Ιράν, τη Συρία και όποιον άλλον μας έρθει στο μυαλό για τους δικούς μας ("σωστούς") λόγους. Επιπλέον, είναι πολύ πιο εύκολο να υποθέτει κανείς από το Λονδίνο, την Ουάσιγκτον, τη Ρώμη κ.ο.κ. (και πολύ πιο διασκεδαστικό) από το να ζει την κατάσταση από κοντά».


roxana

«Γεια. Είμαι πρόσφατος αναγνώστης και συμμετέχων στο blog από την αρχή της σύγκρουσης Λιβάνου -Ισραήλ. Είναι πολλά αυτά που θέλω να γράψω αλλά θα ξεκινήσω με ένα σχόλιο σε μια θέση που εκφράστηκε. Η άποψη αυτή έγραφε: "Δεν είναι εύκολο να σκοτώσεις κάποιον που γνωρίζεις". Συμφωνώ ότι δεν είναι εύκολο αλλά το συμπέρασμα είναι λάθος αφού τίποτα προσωπικό δεν υπάρχει στον πόλεμο, στους βομβαρδισμούς και τις δολοφονίες!!! "Δυστυχώς", διότι αν υπήρχε κάτι προσωπικό θα είχε βάση ο ισχυρισμός σας. Σε ανταπόκρισή της από την επίθεση των ΗΠΑ στο Βιετνάμ η Οριάνα Φαλάτσι (Ιταλίδα δημοσιογράφος), που επιβιβάστηκε σε αμερικανικό αεροσκάφος το οποίο βρισκόταν σε αποστολή βομβαρδισμού της περιοχής Βιτ Κονγκ, παρ' όλο που έγραφε με συμπάθεια προς τους Βιετναμέζους, προσευχόταν στη διάρκεια της πτήσης, φοβούμενη για τη ζωή της: "Θεέ μου, βοήθησέ μας να τους σκοτώσουμε"!!!

Διαβάζοντας το blog καταλαβαίνω ότι είστε φιλο-Ισραηλινοί και είναι φυσιολογικό που συμπονάτε τους συμπολίτες σας αλλά για κάποιον που παρακολουθεί την κατάσταση από μακριά, αυτό που συμβαίνει είναι ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο σκληρό για τους Λιβανέζους. Χιλιάδες ζωές μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί σε απόγνωση και ο Θεός ξέρει πόσοι ακόμη θα σκοτωθούν. Εχουν καταστραφεί υποδομές και το μεγαλύτερο (!) μέρος της αμερικανικής συμπάθειας, κατανόησης, συμπόνιας είναι προς τους πολίτες του Ισραήλ (και καλά μέχρι εδώ) αλλά και προς τον στρατό του!!!

Πολλά μπορεί να πει κανείς και πολλά για τα οποία να δακρύσει. Δεν είναι εύκολο να παρακολουθεί κάποιος την πατρίδα του να μετατρέπεται σε νεκροταφείο.

ΥΓ. Δεν είμαι Λιβανέζα. Δεν είμαι αραβικής καταγωγής.

Lisa Goldman στη roxana


«Ισραηλινοί και Λιβανέζοι κλαίμε. Ολοι μας, εντάξει;

Μη συγκρίνεις σε παρακαλώ τους θανάτους Λιβανέζων με τους θανάτους Ισραηλινών. Η λίστα είναι μεγάλη και για τις δύο πλευρές. Πολύ μεγάλη. Κι ένας ακόμη είναι πολύ! Θα αισθανθείς καλύτερα αν σκοτωθούν περισσότεροι Ισραηλινοί ή όσοι και Λιβανέζοι;

Οταν δακρύζεις λοιπόν, να δακρύζεις για όλους μας - Λιβανέζους και Ισραηλινούς πολίτες των δύο μοναδικών δημοκρατιών της Μέσης Ανατολής, που βλέπουμε το όνειρό μας για ειρήνη να καταστρέφεται από τρελούς φανατικούς θρησκειών».

Anna

«Μπράβο Lisa! Θα ήθελα να είχα πει ακριβώς τα ίδια με τις ίδιες λέξεις σε κείνους που επιμένουν να με ρωτούν "πώς μπορείς να ανησυχείς για τους Ισραηλινούς όταν τόσοι πολλοί Αραβες έχουν σκοτωθεί;". Λέτε να περιμέναμε τώρα να ανησυχήσουμε και για τους Λιβανέζους; Και για τους δύο δακρύζουμε. Στην ίδια (χάλια) μοίρα είμαστε, οι πολίτες (να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα)».

Ramzi Sfeir


«Lisa, επίτρεψέ μου να σου πω πως το παλαιστινιακό κράτος είναι εξίσου δημοκρατικό όσο ο Λίβανος και το Ισραήλ. Το Al Jazeera σήμερα μετέδιδε σε ζωντανή σύνδεση με την πόλη Nablus όταν ένα στρατιωτικό τζιπ πλησίασε τη δημοσιογράφο του καναλιού και την απείλησε ότι θα την πατήσει. Οταν συνειδητοποίησε ότι δεν μετακινείται, έκανε λίγα μέτρα όπισθεν και πυροβόλησε ένα από τα μέλη του συνεργείου του καναλιού. Ολο αυτό μεταδιδόταν ζωντανά... Με όλο το σεβασμό, το βρίσκω αηδιαστικό για μια δημοκρατία! Πού είναι η ελευθερία του Τύπου; Το παιδί που πυροβόλησαν δεν ήταν καν Παλαιστίνιος, ήταν Ισραηλινός - Αραβας από το Βορρά... Μην αναφερθούμε και στις τέσσερις τελευταίες ημέρες που η αστυνομία του Ισραήλ δεν σταμάτησε να συλλαμβάνει τους ανταποκριτές του Al Jazeera συμπεριλαμβανομένου και ενός σκηνοθέτη του καναλιού που τον συνέλαβαν δύο φορές την ίδια μέρα... Ως δημοσιογράφος, πείτε μου τι λέτε γι' αυτό! Οσο και αν θέλω την ειρήνη... όσο και αν θέλω να δω την κατάσταση αυτή να τελειώνει, η κυβέρνηση του Ολμερτ συμπεριφέρεται χωρίς καμία λογική ή ανθρωπιά και πιστέψτε με είμαι σίγουρος ότι εύχονται η Χεζμπολάχ να χτυπήσει το Τελ Αβίβ γιατί κάτι τέτοιο θα την κάνει ακόμη πιο ισχυρή! Κυριαρχεί τρομοκρατώντας!!! Μην αναφερθώ και στην κυβέρνηση Μπους που υποστηρίζει τυφλά την κυβέρνηση Ολμερτ.... Γιατί καταδικάζει τις επιθέσεις στο Ισραήλ και επιτρέπει αυτές εναντίον του Λιβάνου; Από όσο γνωρίζω όσοι σκοτώθηκαν στον Λίβανο δεν είχαν καμιά σχέση με την Χεζμπολάχ»!

Lisa Goldman

«Εχεις δίκιο για το ότι η Παλαιστίνη είναι όσο δημοκρατικά είναι το Ισραήλ και ο Λίβανος - ήταν παράλειψή μου. Μάλλον σκεφτόμουν τις ομοιότητές τους ως "φιλελεύθερες" δημοκρατίες, αλλά και αυτό συζητιέται και έχεις δίκιο που μου εφιστάς την προσοχή.

Θα ελέγξω με τα κεντρικά του Al Jazeera στη Ramallah για το περιστατικό που αναφέρεις και θα περιμένω απάντηση του ισραηλινού στρατού. Θα σου στείλω τις πληροφορίες μόλις τις λάβω με e-mail».

rorok86


«Γεια Ramzi. Εχεις απόλυτο δίκιο με το σχόλιό σου. Είμαι Λιβανέζος που ζει στις ΗΠΑ. Σήμερα ανακάλυψα ότι ο τηλεοπτικός σταθμός LBC (ειδησεογραφικός) στον Λίβανο χτυπήθηκε από αέρος και ως αποτέλεσμα αυτού σκοτώθηκε ένας παρουσιαστής. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση Ολμερτ στους Λιβανέζους είναι εκτός λογικής!!! Ο Νότος είναι εντελώς διαλυμένος. Οι πολίτες που σκοτώθηκαν ήταν απλοί άνθρωποι που προσπαθούσαν να ζήσουν τις ζωές τους. Ηταν όλοι άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα εκτός της οικογένειάς τους και της πατρίδας τους. Ακόμη και αν δεν σκοτώθηκαν οι ίδιοι, όταν τους τα παίρνεις αυτά τούς αφαιρείς τη ζωή. Πολλά παιδιά σκοτώθηκαν στον πόλεμο αυτό. Είναι δίκαιο αυτό για τους γονείς τους; 'Η σε αυτά τα παιδιά που δεν πρόλαβαν να δουν τίποτα στη ζωή τους; Οι πολίτες του Λιβάνου βρίσκονταν σε πόλεμο για 35 χρόνια και δεν τους αξίζει να το ζήσουν ξανά από την αρχή. Είναι θύματα του πολέμου αυτού και υποφέρουν για πολιτικά συμφέροντα. Δεν λέω ότι αυτό που κάνει η Χεζμπολάχ είναι σωστό! Αλλά η αντίδραση του Ισραήλ δεν είναι λογική. Η δολοφονία αυτών των πολιτών και η διάλυση μιας χώρας δεν επιτρέπεται. Οι άνθρωποι αυτοί γυρνούν 40-50 χρόνια πίσω με τον πόλεμο αυτό. Ποιος θα ξαναχτίσει τη χώρα τους;».

Perpetually Calling Home Worried (Μονίμως Καλώντας Σπίτι Από Ανησυχία)

«Ωραίο μήνυμα Lisa. Είμαι πάρα πολύ απασχολημένος απαντώντας τα mail μίσους που λαμβάνω αλλά ελπίζω να βγεις σωστή. Μέχρι νεωτέρας επιτρέψτε μου να απαντήσω σε κάτι που ακούω ξανά και ξανά. "Δεν είμαστε εναντίον των πολιτών του Λιβάνου. Μόνο της Χεζμπολάχ". Η αλήθεια είναι ότι το είχα ξανακούσει στο παρελθόν και τώρα το ακούω συνέχεια. Εχουμε 900 τραυματίες, περισσότερους από 230 νεκρούς που δεν ανήκουν στη Χεζμπολάχ. Η Byblos (Jbeil) βομβαρδίστηκε. Το ίδιο και η Zahle. Ο (ανενεργός) στρατός του Λιβάνου έγινε στόχος παρ' όλο που είναι οι ίδιοι που η IDF (Israel Defense Forces) ζήτησε να παραταχθούν στα σύνορα... Θα σταματήσω εδώ. Το συμπέρασμα είναι ότι κανείς από τους "στόχους" δεν έχει σχέση με την Χεζμπολάχ (υπάρχουν χιλιάδες αλλα σημεία που σχετίζονται με τη Χεζμπολάχ, αλλά καταλαβαίνεις...)

Δεν χρειάζεται να πω ότι συμφωνώ σε αυτό που είπες ότι οι δύο πλευρές θα γίνουν ακόμη πιο σκληρές όσο συνεχίζεται η σύγκρουση. Την ώρα αυτή το Ισραήλ μάχεται "να προστατέψει τους πολίτες του" και οι Λιβανέζοι πέφτουν στη μάχη να "προστατέψουν την αυτονομία τους". Θα θυμούνται για πολλά χρόνια όσα συμβαίνουν τώρα. Στον Λίβανο συνέβη ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είχε προγραμματίσει ο Ολμερτ.

Εγιναν όλοι ένα για να πολεμήσουν τον ξένο τύραννο. Θα λύσουν τα της εσωτερικής τους πολιτικής μόλις εξασφαλίσουν την αυτονομία τους. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα.

Ελπίζω να παραμείνετε ασφαλείς. Ο πλανήτης έχει ανάγκη από περισσότερους ανθρώπους σαν κι εσάς. Lisa σε θεωρώ φίλη μου αλλά δεν θα επιστρέψω ποτέ στο Ισραήλ...».

Nir

«Κοίτα, είμαι Ισραηλινός και καλώ κι εγώ συνεχώς σπίτι ανησυχώντας για τους γονείς μου που ζουν σε μια περιοχή που χτυπιέται συνέχεια από ρουκέτες της Χεζμπολάχ. Το γεγονός ότι σε κάθε έναν Ισραηλινό τραυματία ατιστοιχούν 10 Λιβανέζοι δεν σημαίνει τίποτα όταν ένα αγαπημένο σου πρόσωπο έχει χτυπηθεί.

Παρεμπιπτόντως δεν είναι η πρώτη φορά - καλούσα πάλι ανήσυχος τους φίλους και την οικογένειά μου όταν διάβαζα ότι τα δρομολόγια των λεωφορείων που έπαιρναν ή οι καφετέριες και τα εμπορικά κέντρα τα οποία επισκέπτονταν συχνά γίνονταν στόχος επιθέσεων αυτοκτονίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό ξεκίνησε από τη Χεζμπολάχ. Τι θα κάνατε εσείς αν ήσασταν το Ισραήλ;».

ainat

«Τι θα έκανα αν ήμουν το Ισραήλ; Είμαι Λιβανέζος και επέτρεψέ μου να απαντήσω: Θα ήθελα οπωσδήποτε να καταστρέψω τη Χεζμπολάχ και έτσι θα στόχευα τη Συρία και το Ιράν, αφού όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς τις δύο αυτές χώρες η Χεζμπολάχ δεν υπάρχει. Δεν θα στόχευα πολίτες, υποδομές, εργοστάσια, ασθενοφόρα, φορτηγά κ.ο.κ. Δεν θα κατέστρεφα τον Λίβανο. Πείτε μου σας παρακαλώ γιατί δεν κηρύσσει το Ισραήλ πόλεμο με τη Συρία και το Ιράν; Φοβάται. Είναι πολύ πιο εύκολο να καταστρέψει τον Λίβανο... δεν υπάρχει στρατός εκεί...».

Brendan

«Οι απόψεις για καταστροφή της Συρίας και του Ιράν από το Ισραήλ μοιάζουν με εκείνες που λένε να καταστρέψει ο Λίβανος τη Χεζμπολάχ. Ο,τι μπορεί κάνει κανείς. Παρ' όλο που ο στρατός του Ισραήλ είναι ισχυρός θα μου προκαλούσε έκπληξη να καταφέρει να αντιμετωπίσει τη Συρία και το Ιράν, έχοντας ανοιχτά μέτωπα με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Οι απόψεις, το Ισραήλ να καταστρέψει τη Συρία και το Ιράν, είναι παρόμοιες με εκείνες που καλούν τον Λίβανο να καταστρέψει τη Χεζμπολάχ. Ο καθένας ό,τι μπορεί κάνει. Αν και το Ισραήλ στρατιωτικά είναι ισχυρό, θα εκπλησσόμουν αν κατάφερνε ν' αντιμετωπίσει τη Συρία, το Ιράν, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ μαζί».

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ από την "Ελευθεροτυπία"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

I found some search engines.
But i dont understand the type it.

levitra
phentermine
carisoprodol