Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006

Υπόθεση "Blogme.gr" : Χτύπημα στην ελευθερoτυπία

Μερικές σκέψεις για τελευταία γεγονότα σχετικά με το blogme.
Ας προσπεράσουμε την «γκάφα» της μήνυσης του κατά του blogme και ας αναρωτηθούμε αν ένας blogger έχει το δικαίωμα να σχολιάζει- σατιρίζει ένα «δημόσιο πρόσωπο».
Η έννοια δημόσιο πρόσωπο σημαίνει και έκθεση! Έκθεση στη κοινή γνώμη , στη τηλεόραση , σε εφημερίδες , στο διαδίκτυο. Αυτή η έκθεση ίσως να είναι ένα βαρύ τίμημα που πληρώνουν τα δημόσια πρόσωπο. Από την άλλη όμως «ζούνε» για αυτή την έκθεση. Και η έκθεση στη κοινή γνώμη σημαίνει και σάτιρα! Και όχι μόνο σάτιρα. Ο καθένας είτε ανώνυμα είτε επώνυμα μπορεί να διαφοροποιείται από την άποψη του δημοσίου προσώπου.
Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:
Ένας blogger σχολιάζει έναν πολιτικό , έναν ηθοποιό , ένα παρουσιαστή , έναν βιβλιοπώλη. Τον σχολιάζει και τον σατιρίζει χωρίς βρισιές και βωμολοχίες. Αν πρέπει να συλληφθεί τότε για ποια ελευθεροτυπία μιλάμε? Για ποια ελεύθερη διακίνηση ιδεών μιλάμε?

Το δημόσιο πρόσωπο από την πλευρά του αν είναι σοβαρό και υπεύθυνο το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει είναι να απαντήσει σε όσους του κάνουν αρνητική κριτική ή σάτιρα. Και συγκεκριμένα τα περισσότερο blog διαθέτουν την ελευθερία των σχολίων αλλά και την ελευθερία της prive επικοινωνίας με email. Το να καταφύγεις στη δικαιοσύνη μάλλον σημαίνει φόβος να αντιμετωπίσεις τη κοινή γνώμη. Αυτόματα αναιρείται η έννοια του Δημοσίου Προσώπου και μιλάμε για φασιστικές καταστάσεις! Διότι ο διάλογος , η κατανόηση της σάτιρας , η αποδοχή της κριτικής είναι σημεία της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας.

Αν αυτό που έγινε σήμερα πρέπει να συλληφθούν ΟΛΟΙ οι bloggers διότι σχεδόν όλοι έχουμε σχολιάσει δημόσια πρόσωπα!
Επομένως ας σοβαρευτούμε και ας γίνει αντιληπτό ότι η υπόθεση αν δεν έχει αίσιο τέλος (με την αθώωση του blogme και του blogger) ανοίγει τους ασκούς του Αίολου για ένα πρωτοφανή «γύψο» στο Ίντερνετ και την ελευθεροτυπία.

Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα είναι τα αντανακλαστικά των blogger και η αντίδρασή μας. Ειλικρινά αποδείξαμε τι σημαίνει η λέξη αλληλεγγύη!


(απορώ πραγματικά πως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τόσες επιτυχίες σε θέμαστα παιδεραστίας κτλ να θεωρήσει υπεύθυνο τον δημιουργό του blogme)

3 σχόλια:

Rodia είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΟΟΟΟ :-)
Σωστός, συμφωνώ.

Rodia είπε...

Παρ' όλο που δεν πρόκειται ακριβώς για "ελευθεροτυπία"... για ελευθερία έκφρασης μάλλον πρόκειται, όπως το αναλύεις κιόλας.

Chris είπε...

Οταν τον κοροιδευουν σε διαφορα σοου στην τ.β. δεν ειναι το ιδιο πραμα. Και σκεψου ο ανθρωπος ενα λινκ εδωσε.

Αν γουσταρει τοσο πολυ τις φασιστικες αντιληψεις του συντροφου του Πουτιν να παει να ζησει εκει να δει τι ωραια που ζουν οι ανθρωποι εκει εδω και σχεδον 90 χρονια.