Κυριακή, Οκτωβρίου 22, 2006

Catia TV,Η πρώτη λαοκρατούμενη τηλεόραση στην ιστορία…

O "Εξάντας" μας αποκαλύπτει την άλλη διάσταση της τηλεόρασης σε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ.Κι ενώ στην τιμημένη μας πατρίδα αλλά και σε όλο τον πλανήτη, όταν μιλάμε για τηλεόραση έχουμε κατά νου το δεδομένο εμπορικό μοντέλο που κυριαρχεί, τα όσα συμβαίνουν στα Catia TV, τις κοινοτικές τηλεοράσεις της Βενεζουέλας, φωτίζουν μια διάσταση του Μέσου άγνωστη και απρόσμενη...

Οικοδόμοι, βιομηχανικοί εργάτες, μαθητές, νοικοκυρές, άνεργοι, φοιτητές και συνταξιούχοι… κατέχουν το Μέσο. Διαλέγουν μόνοι τους το θέμα που τους απασχολεί, έπειτα παίρνουν μια κάμερα στο χέρι και πραγματοποιούν τα γυρίσματα. Στη συνέχεια μοντάρουν, και πάλι μόνοι τους, το υλικό που τράβηξαν, και το προβάλλουν στους τοπικής εμβέλειας κοινοτικούς σταθμούς... με παρουσιαστή τον εαυτό τους.

Ευτυχώς το ρόλο του τηλεθεατή δεν τον αναλαμβάνουν και αυτόν οι ίδιοι, αλλά οι χιλιάδες τηλεθεατές της Βενεζουέλας που προτιμούν την κοινοτική τηλεόραση, απλά και μόνο… γιατί είναι δική τους. Το σημαντικότερο;

Απ' την οθόνη των Catia TV δεν ξεπροβάλλουν στρατιές από ξανθές καλλίγραμμες καλλονές, κορίτσια με αστραφτερά δόντια που μόνο χαμογελούν. Ούτε όμως και κουστουμαρισμένοι, γραβατωμένοι και ευθυτενείς ωσάν να έχουν καταπιεί μπαστούνι κύριοι, που μιλάνε σαν να κάνουν άσκηση ορθοφωνίας.

"Δε χρειάζεται να έχεις ωραία μύτη για να βγεις στην τηλεόραση"

Το εμπορικό μοντέλο "γυμνάστρια πρωινάδικου" ή το ακόμη πιο τρυφερό "παρουσιάστρια δελτίου καιρού", εκλείπει από τις κοινοτικές τηλεοράσεις της Βενεζουέλας. Ξανθιά, αδύνατη, με μεγάλο στήθος και ολίγον τι χαζή συνάνθρωπος, μπορεί να εμφανιστεί στο συγκεκριμένο Μέσο, μόνο στην περίπτωση που τυγχάνει κάτοικος της κοινότητας. Μόνο αν είναι μια γειτόνισσα δηλαδή κι αυτή, που έχει κάτι σοβαρό να πει. Αλλιώς, όσο κι αν πληρεί τις προυποθέσεις που διεθνώς ορίζει η "αισθητική Cosmopolitan", δεν θα έχει καμία τύχη.

Ξεπροβάλλουν όμως στην οθόνη των Catia TV άνθρωποι κανονικοί: Κάποιοι είναι πολύ χοντροί, κάποιοι άλλοι πολύ λιγνοί, άλλοι άσχημοι. Γριές και γέροι, καθώς και συνάνθρωποι που όταν χαμογελούν μπορεί να τους λείπει δόντι γιατί είναι φτωχοί και δεν τους περισσεύουν χρήματα να το φτιάξουν, μιλούν με καθημερινή γλώσσα, με τρόπο απλό για τα μεγάλα προβλήματα, αλλά και τις χαρές και τα γλέντια τους.

"Μια τηλεόραση… για να καταστρέψει την τηλεόραση"

To καλύτερο είναι ότι τα λόγια τους έχουν αξία και βάρος. Όχι μόνο γιατί κρίνουν Δημάρχους, Κυβερνήτες και Κοινοτάρχες. Αυτό γίνεται και σε οποιαδήποτε πρωινή εκπομπή της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Τα λόγια τους έχουν βάρος γιατί δε μένουν στην καταγγελία, αλλά αναζητούν μαζί με τους συμπολίτες τους λύσεις στο πρόβλημά τους.

Συχνότατα, μετά από μια από αυτές τις εκπομπές που θα έκανε τους μάνατζερς των μεγαλύτερων τηλεοπτικών κολοσσών να σκίζουν τα πτυχία τους, η κοινότητα δραστηριοποιείται και βρίσκει μόνη της λύση στο πρόβλημα.

Άλλωστε, στα Catia TV, δεν υφίσταται καν η έννοια "καταγγελία" όπως εμείς τη γνωρίζουμε. Εκεί για να βγεις στο γυαλί να καταγγείλεις κάτι, σημαίνει ότι θα έχεις πρώτα πάρει μόνος σου την κάμερα και θα έχεις βιντεοσκοπήσεις το θέμα. Έπειτα, θα πρέπει να το μοντάρεις και να το εκφωνήσεις πριν βγεις μόνος σου να το παρουσιάσεις.

Οι κοινοτικές τηλεοράσεις της Βενεζουέλας δεν δημιουργούν τηλεθεατές ενσωματωμένους στον καναπέ, δεν συνθλίβουν κάθε έννοια προβληματισμού ή συλλογικότητας, αλλά κάνουν ακριβώς αντίθετο. Πρόκειται για τηλεοράσεις που κινούν, που δραστηριοποιούν τους πολίτες να λύσουν τα προβλήματά τους…

'Όπως λένε οι ίδιοι οι δημιουργοί του, "είναι μια τηλεόραση, για να καταστρέψει την τηλεόραση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: