Κυριακή, Δεκεμβρίου 10, 2006

Τρούφα: (είναι πολλά τα λεφτά!!!)

Μέχρι τώρα την τρούφα τη γνωρίζουν μόνο οι "Gourmet" τύποι.
Δεν τη γνωρίζουν όμως εκείνοι που τους αφορά άμεσα: οι αγρότες!
Μια "παράξενη" καλλιέργεια με πολλά χρήματα και μικρό ρίσκο!
_____

H εμπορική τιμή της τρούφας στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά κυμαίνεται από 1.220 ως 7.000 ευρώ το κιλό, ενώ όταν υπάρχει μειωμένη προσφορά, η τιμή μπορεί να εκτοξευτεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, καθώς ακριβά εστιατόρια και ξενοδοχεία «χτυπούν» τις τρούφες σε δημοπρασίες.
Πέρυσι, σε δημοπρασία που έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό στην Ιταλία ένας «λάτρης» του μανιταριού πλήρωσε για λευκή ιταλική τρούφα βάρους 1,2 κιλών, το ποσό των 95.000 ευρώ.
Η τρούφα είναι ένα μανιτάρι του γένους των υδνοειδών. Στην αρχαιότητα οι τρούφες ήταν πολύ γνωστές στην Ελλάδα, τόσο που ως ύδνα ονόμαζαν και άλλα είδη μανιταριών. Στο είδος αυτό αναφέρονται κατ' επανάληψιν ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης.
Η λατινική ονομασία του μανιταριού σημαίνει «τροφή για βασιλιάδες». Πρόκειται όπως αναέρθηκε για ένα υπόγειο μανιτάρι, (παράσιτο στις ρίζες δέντρων) που αποτελεί ένα από τα πιο εκλεκτά και πανάκριβα εδέσματα, «συχνάζει» μόνο σε gourmet πιάτα, αλλά έχει άσχημη όψη και οσμή. Διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες, τη μαύρη ή καλοκαιρινή, και τη λευκή ή χειμερινή
Η τρούφα συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες κάποιων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Πρόκειται για καρποφορίες ομάδας ασκομυκήτων οι μυκηλιακές υφές των οποίων περιβάλλουν τα ριζικά τριχίδια των ξενιστών τους σαν γάντι. Οι μύκητες αυξάνουν την ικανότητα των ριζών να προσλαμβάνουν απο το έδαφος θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία, ενώ απορροφούν απο τις ρίζες κυρίως υδατάνθρακες. Το εδώδιμο αυτό μανιτάρι ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες με την ονομασία ύδνον.Οι Ρωμαίοι ήταν επίσης λάτρεις του ξεχωριστού αυτού εδέσματος. Άγνωστο γιατί, στην Ελλάδα σήμερα δεν το ξέρουν πολλοί παρ' ότι αυτοφύεται σε αρκετές περιοχές. Οι κύριες χώρες παραγωγής αλλά και κατανάλωσης, είναι η Ιταλία και η Γαλλία.
Ωστόσο η γαστρονομική και θρεπτική του αξία το κάνουν περιζήτητο απο τους καλοφαγάδες όλου του κόσμου. Του αποδίδονται επίσης θεραπευτικές δράσεις κατά μυϊκών και αρθριτικών πόνων και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Κυρίως όμως του αποδίδονται ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.
Όλα αυτά δημιουργούν αυξημένη ζήτηση και σε συνδυασμό με τις μικρές ποσότητες που διατίθενται στην αγορά, διατηρούν τις τιμές της τρούφας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, πάνω από 1000 ευρώ το κιλό. Γίνεται έτσι πιό επίκαιρος παρά ποτέ ο χαρακτηρισμός του Γάλλου γαστρονόμου Jean Brillat Savarin για τη μαύρη τρούφα (Tuber melanosporum) που την ονόμασε μαύρο διαμάντι της Γαλλικής κουζίνας.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες τρούφας που πωλούνται διεθνώς έχουν συγκομιστεί σε άγρια μορφή στη φύση. Η παραγωγή τους όμως συνεχώς μειώνεται.Στη Γαλλία για παράδειγμα η παραγωγή τρούφας ανέρχεται σε 40 ως 50 τόννους ετησίως ενώ έναν αιώνα νωρίτερα ξεπερνούσε τους 1000 τόννους. Η αναγκαιότητα για την εμπορική καλλιέργεια αυτού του πανάκριβου μανιταριού, είχε εντοπιστεί απο παλαιότερα, αλλά μόλις το 1970 έγινε αυτό δυνατό. Γάλλοι και Ιταλοί επιστήμονες κατάφεραν να εμβολιάσουν ρίζες με το μυκήλιο της τρούφας. Λύθηκε έτσι ένα μεγάλο μυστήριο γύρω απο την τρούφα και ένα μεγάλο πρόβλημα των αγροτών.
Μια πολύ κερδοφόρα καλλιέργεια γεννήθηκε : η καλλιέργεια φυταρίων εμβολιασμένων με τρούφες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

17 σχόλια:

evita_cp είπε...

Μήπως να το γυρίσουμε σε καλλιέργεια τρούφας μπας και δούμε "άσπρη" μέρα?

Ανώνυμος είπε...

Kala ta 8ewritika lefta file mou, omws to risko den einai kai toso mikro telika. Kalliergw troufa edw kai 5 xronia kai ta apotelesmata den einai kai toso 8eamatika! To ktima pou kalliergisa eixe oles tis prodiagrafes (epiklines edafos, ph, ktl) omws 1on) H paragwgi itan poly meiwmeni gia 5eth dentra (peripou 50 gr/dentro synolika) 2on) to kostos egatastasis farmas itan poly megalytero apo to proypologismo mou kai 3on) ta skylia kostizoun akriva (agora - ekpaideysi).
Exv 60 dentra kai fetos ebgalan peripou 3 Kgr troufas . Ypirxan dendryllia pou den itan emboliasmena me tuber magnatum alla me allo eidos troufas poly f8hnotero!! Episis, epeidi i paragwgi tygxanei gia ti Notia Evrwpi se epoxi pou oles oi prwtopores xwres (Gallia, Italia) einai sto maximum, i timi telika itan 830E /Kgr gia ti mavri troufa. Me alla logia 5000E (30E/dentro to 2001, 1500E perifraksi, 2500E skylos+ ekpaidefsi) ependysis apedwsan peripou 1600E se 5 xronia!!Den einai kai oti kalytero mallon.

μιλτος είπε...

Exω βάλει τρούφα σέ φουντούκιά. 50 δέντρα το κόστος μαζί με την περίφραξει είναι 1500ευρο.Ελπίζω να αποδόση δηλαδή να βγάλει τρούφα και πιστεύω οτι θα πάρω και φουντούκι το οποίο πουλιέται με 10ευρο το κιλό

alkis είπε...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΥΦΑΣ.ΘΑ Η ΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ Η ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΞΩ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

xrisikos είπε...

Paidia i troufa se kanei plousio exw oikopedo se plagia 20 stremata me kiparisia ola komple apo px igrasia ktl.perifraksa to oikopedo me sirmatoplegma 10-20 ekatosta mesa sto xoma oxi polu psilo(kostos 2000euro).mesa sto xrono evgala 3 tonous troufa.kostos(3000kila x 1000euro =3.000.000 euro) einai trelo to poso kai ta mona eksoda o votanologos,ta 3 mou troufoskila,kai oi 5 ergates).mesa se ena xrono katafera n agorasw spiti sto n.psixiko kai na sinexisw n paragw troufa...afta exw n pw peri troufas..

dimgeo είπε...

pros xrisiko:
dwse k se mas kanena fragko...
mallon mas douleuei o tupos...


O gewponos

maria είπε...

θα ενδιαφερόμουν πραγματικά να μάθω επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με την καλλιέργεια της τρούφας

manosmann είπε...

Christo..!
etsi parmithiaze ke kapios allos ton kosmo ma den perse kalla ute ta 33. troge oms trufa gia na katalawis tin diafora metaxi plusiu ke ftochu, oso gia ta 3.000.000 stilta mu meso Onlinebankink pu ta chriazome se parakalooo...

antonis είπε...

grhgorh eimai apo hrakleio krhths k thelw na moy peis pou tha vrw fytoreia elias gia na fytepsw troyfa....xreiazomai th voithia soy...kostas

christos είπε...

εχω χειμωνιατικη αγρια τρουφα .Υπολογιζω οτι μπορω να μαζεψω
στην σαιζον [3 μηνες] γυρω στα 50 κιλα.Που μπορω να τα δωσω με καλη τιμη? Κοσμιδης Χρηστος 6979 676467.
e mail . ckosmid@gmail.com

tonia είπε...

καλησπερα σας θα μπορουσα να μαθω αν γινεται καλιεργια σε ελια και μαλιστα σε ελαιοδεντρα που ειναι αρκετα μεγαλα σε ηλικια?

Vchris είπε...

Τόνια μου καλησπέρα,

Θα ήθελα να σε πληροφορήσω ότι η καλλιέργεια της τρούφας γίνεται με νέα εμβολιασμένα δέντρα και όχι σε δέντρα που προϋπάρχουν στο χωράφι σου. Έλεγξε λίγο τις λεπτομέρειες (απαιτήσεις – αποδόσεις) της καλλιέργεια τρούφας πριν προχώρησης στην επένδυση της. ψάχνοντας στο διαδίκτυο θα ενημερωθείς για τα βασικά.

Koursovali είπε...

καλημερα!θα ηθελα να μαθω επισης αν μπορει σε ωριμες ελιες να φυτευτει τρουφα.Μενω σε νησι,που ηδη φυτρωνουν μανιταρια διαφορων ειδων φαγωσιμα,αρα το εδαφως εχει προδιαγραφες στα σημεια αυτα.Επισης θα ηθελα να μαθω αν αποκλειστηκα πρεπει να φυτευσεις καινουρια δεντρα εμβολιασμενα με τρουφα η'αν μπορεις να εμβολιασεις τα παλια και τι ειδος?θα με ενδιεφερε πιο πολυ για ελιες.ευχαριστω!

sofia είπε...

ΘΕΛΩ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΩΡΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ ΝΑ ΦΥΤΕΥΤΕΙ ΤΡΟΥΦΑ Η ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΔΕΝΤΡΙΛΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΡΟΥΦΑ.ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.ΕΛΙΕΣ?ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΝΗΣΙ ΟΠΟΥ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΕΔΑΦΩΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

sofia είπε...

ΘΕΛΩ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΙΣ ΤΡΟΥΦΑ ΣΕ ΩΡΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ Η ΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΔΕΝΤΡΙΛΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΔΟΣ?ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΝΗΣΙ ΟΠΟΥ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΟΠΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΕΔΑΦΩΣ ΚΑΝΕΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

sofia είπε...

ΘΕΛΩ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΤΡΟΥΦΑ ΣΕ ΩΡΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ Η ΑΝ ΑΠΑΡΑΙΡΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΔΕΝΤΡΙΛΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΡΟΥΦΑ.ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΝΗΣΙ ΟΠΟΥ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΕΔΑΦΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ.ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΔΕΝΤΡΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ,Η ΟΛΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ?

nikos kalpakis είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΕΧΩ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΛΕΥΚΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ΚΑΙ ΨΑΧΝΩ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ.ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ,ΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΣΤΟ 6975872911.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!