Πέμπτη, Δεκεμβρίου 14, 2006

Μεγάλη λέρα ο "Αη-Βασίλης" !!!

Κάθε Χριστούγεννα παίζεται το ίδιο αισχρό σκηνικό με τον Αη-Βασίλη. Ο Αη- Βασίλης έγινε ένα καταναλωτικό σύμβολο το οποίο επιβλήθηκε με έξυπνο τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό οπότε….. μεγάλη λέρα ο Αη-Βασίλης!!!
Η φιγούρα και η σημερινή μορφή του Αη-Βασίλη ως γνωστόν είναι δημιουργία της coca-cola. Συγκεκριμένα η κόκκινη στολή του Άη Βασίλη είναι αποτέλεσμα τη Χριστουγεννιάτικης καμπανιάς της coca-cola το 1932!
Εξάλλου η κανονική μορφή του Αη- Βασίλη είναι ασκητική και η κάπα που φορούσε είχε πράσινο χρώμα. Τώρα πως γίναμε θύματα και αποδεχτήκαμε την εικόνα που επέβαλε η coca cola είναι άξιο θαυμασμού. Το άλλο το ψέμα με την είσοδο του Αη-Βασίλη από την καμινάδα είναι δημιουργία του Αμερικανού λαϊκού συγγραφέα Washington Irving.
Συνοπτικά η αληθινή ιστορία του Αη- Βασίλη :

Ο Μέγας Βασίλειος ήταν άγιος της Ορθόδοξης εκκλησίας. Γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια του Πόντου γύρω στο 330 μ.Χ. από οικογένεια χριστιανική και εύπορη και μεγάλωσε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας.
Ο πατέρας του Βασίλειος ήταν δάσκαλος ρητορικής στον Πόντο. Η μητέρα του Εμμέλια ήταν από τις πιο μορφωμένες και ενάρετες γυναίκες της εποχής, θυγατέρα χριστιανού μάρτυρα. Από τέτοιους γονείς έλαβε ο Βασίλειος τη χριστιανική του ανατροφή και τη φροντίδα για τη μόρφωσή του. Σπούδασε πρώτα στην Καισαρεία έπειτα στην Κωνσταντινούπολη τη θεολογία και τα νομικά και αργότερα στην Αθήνα. Πέντε χρόνια στην Αθήνα διδάχτηκε τη φιλοσοφία, τη ρητορική, την αστρονομία, την ιατρική και τη γεωμετρία. Εκεί γνωρίστηκε καλά με τον ανιψιό του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, τον Ιουλιανό που αργότερα έγινε αυτοκράτορας. Τότε συνδέθηκε με βαθιά και ισόβια φιλία με τον συνσπουδαστή του Γρηγόριο Ναζιανζινό.
Επιστρέφοντας στην Καισαρεία, διδάσκει με επιτυχία της ρητορική. Έπειτα αποφασίζοντας να ασπασθεί το μοναχικό βίο, επισκέπτεται τα μεγάλα κέντρα του μοναχισμού, γίνεται μοναχός και ασκείται σκληρά επί πέντε χρόνια. Στις κρίσιμες ώρες για την ορθοδοξία, τον καλεί η εκκλησία να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον αγώνα κατά των αιρετικών Αρειανών, κατά των εχθρών, των αυτοκρατόρων και κατά της δυστυχίας. Έτσι χειροτονείται διάκονος, πρεσβύτερος και τέλος επίσκοπος της Καισαρείας. Στη μεγάλη πείνα του 368 όχι μόνο κινητοποίησε τους πλούσιους να βοηθήσουν εκείνους που είχαν ανάγκη, αλλά ίδρυσε και ολόκληρο συγκρότημα από φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μια πραγματική νέα πόλη, που προς τιμήν του ονομάστηκε Βασιλειάδα.
Ωστόσο οι βαριές κοινωνικές εκκλησιαστικές φροντίδες ήταν δυσβάστακτες για το ασθενικό και ασκητικό του Ιεράρχη. Η υποβόσκουσα ασθενικότητα, εκδηλώθηκε σαν οξεία νόσος των νεφρών, την πορεία της οποίας παρακολουθούσε εναγώνια ολόκληρη η Καισαρεία.

Άρρωστος λοιπόν βαριά ο Μέγας Βασίλειος θα εγκαταλείψει τα εγκόσμια στις 31 Δεκεμβρίου του 378, αφήνοντας πίσω μεγάλη και αφόρητη θλίψη στο λαό και γενικό πένθος. Το ποίμνιό του, προέπεμψε την σωρό του στην Άνω Ιερουσαλήμ την 1η Ιανουαρίου του 379, οπότε τελείται και η πάνσεπτη μνήμη του.

Ο πρωτοχρονιάτικος εορτασμός της μνήμης του Ιεράρχη, μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ορθόδοξου Ελληνισμού και το φιλανθρωπικό του έργο υπήρξε έμπνευση για πράξεις αλληλεγγύης και αγάπης.1 σχόλιο:

Λευτέρης Σαββίδης/Lefteris Savvidis είπε...

Καλα ντε...χαλάρωσε λιγο. Κι ο δικός μας Αη Βασίλης χρυσαφικα και πλούτη μοίρασε με τις βασιλόπιτες. Και δεν ήταν και δικά του, ανήκαν ούτως ή άλλως στους κατόχους της πίτας.
Επιπλέον, κάποιο διαστρεβλωμένο μυαλό(υποθέτω "ιερό" αλλά δεν κατηγορώ γιατί δεν το έχω διασταυρώσει) ταύτισε τον Άγιο Βασίλειο, με τον Santa Claus, μορφή που κουβαλάει τόση λαογραφική παράδοση, όση όλη η ορθοδοξία μαζί. παγανιστική λατρεία της βορείου Ευρώπης, πρωτοχριστιανικά χρόνια και Άγιος Νικόλαος (κι οχι Βασίλειος) και φυσικά τον μοναδικό τρόπο που έχουν οι Αμερικάνοι να συνθέτουν πολιτισμούς. Κι αν αυτό πολλές φορές γίνεται χοντροκομμένα, στην εν λόγω πείρπτωση έγινε με πολύ ωραίο τρόπο. Είναι μια γιορτή που ενώνει εκατομμύρια κόσμου, σε αντίθεση με τις θρησκευτικές(εδώ εννοώ ότι τον Αη Βασίλη μπορεί να τον λατρεύουν ακόμη και μη χριστιανοί.Είναι τέτοια η ακτινοβολία) που περιχαρακώνουν. Εξάπτει την φαντασία, κάνει χαρούνε εκατομμύρια παιδια.