Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2007

Η δημοσιογραφική αλητεία της κας Λαμπρινής Χ. Θωμά

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τη δημοσιογραφική αλητεία. Μια έννοια που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από ανθρώπους που δε «τρώνε» το παραμύθι των media. Δυστυχώς η δημοσιογραφική αλητεία επεκτάθηκε και στην blog-οσφαιρα.

Η κυρία Λαμπρινή Χ. Θωμά που δηλώνει σε κάθε επιστολή της και email δημοσιογράφος , γνωστή από το blog Μιραντολίνα με τη στάση της ανάγκασε το Vrypan να κλείσει το monitor.

Ο λόγος είναι ότι η εν λόγω κυρία έφαγε μια «φλασιά» και αποφάσισε ότι το blog της δεν θέλει να εμφανίζεται στο monitor.
(Αλήθεια όταν εμφανιζόταν στο monitor και έγινε γνωστή με τη βοήθεια του monitor σκέφτηκε να πει ένα ευχαριστώ στο Vrypan? Διότι όπως όλοι ξέρουμε στο monitor γραφτήκαμε επειδή το επιλέξαμε εμείς και επειδή θέλαμε αυτά που γράφουμε να τα διαβάζουν και άλλοι bloggers. Ακόμη όλοι μας χρησιμοποιούμε το monitor για να εντοπίσουμε κανένα post που μας ενδιαφέρει. )

Η κυρία Λαμπρινή Χ. Θωμά σε περίπτωση που διαγραφόταν από το monitor θα έπαυε να το χρησιμοποιεί ως εργαλείο?

Γιατί αρνείται να καταλάβει ότι το monitor δημιουργήθηκε από έναν άνθρωπο με μεράκι και χωρίς να έχει να κερδίσει και πολλά λεφτά από όλη αυτή την ιστορία? Είναι κρίμα ένας άνθρωπος των media να μην αναγνωρίζει την προσφορά του monitor! Αλήθεια που πηγε η ελευθεροτυπία? Δε γνωρίζει η εν λόγω κυρία αυτή τη λέξη??? Το επιχείρημά της ότι δεν θέλει να εμφανίζονται τα κείμενά της μαζί με άλλα κείμενα κατώτερης ποιότητας είναι σα να θέλει να ζει στην Αθήνα χωρίς νέφος και κίνηση. Η συγκέντρωση των κειμένων από το monitor σε καμιά περίπτωση δεν έχει το χαρακτήρα της αξιολόγησης. Είναι κάτι σαν περίπτερο που διαθέτει όλα τα έντυπα , διαλέγεις και αγοράζεις. Δε σημαίνει ότι ο περιπτεράς που πουλάει την ακροδεξιά εφημερίδα είναι φασίστας ή ότι πουλάει το πορνοπεριοδικό είναι και πορνοβοσκός.
Από την κυριά Λαμπρινή Χ. Θωμά θα περίμενα να μπορεί να κάνει αυτές τις διακρίσεις. Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αλλιώς τη συμπεριφορά της ...

Το μόνο λάθος που καταλογίζω στο Vrypan είναι η άμεση ακραία αντίδρασή του να κλείσει το monitor. Νομίζω ότι έχασε τη ψυχραιμία του (και ίσως και με το δίκιο του)

Όπως και να έχει τα blogs θα υπάρχουν! Όπως και η αλητεία της εν λόγω κυρίας θα μείνει στην ελληνική blogoσφαιρα ως παράδειγμα προς αποφυγήν!

7 σχόλια:

Συμβουλές για Έλληνες μπλόγκερς είπε...

Χεστήκαμε κι η βάρκα έγειρε, για το μόνιτορ και τον Ομέρ Βρυώνη. Επειδή του μαλάκα πήραν τα μυαλά του αέρα από την αναγνώριση της "προσφοράς" του, και τήν είδε ξαφνικά δερβέναγας του Διαδικτύου, που σε όποιους έκανε την χάρη να τούς γράψει στο μόνιτόρ του δεν τούς αφήνει πια να φύγουν (!), και επειδή... έκοψε τις φλέβες του που τού... θίξανε τον εγωισμό (!), κατηγορώντας την άδικο κενωνία και κλαψουρίζοντας στην μπλογκοκοινότητα να τιμωρήσουν την "κακιά δημοσιογράφο", δεν φταίνε οι... "αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι", ούτε οι ερπετοειδείς εσωγήινοι. Φταίει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που αυξάνει τα κρούσματα μεγαλομανίας, σχιζοφρένειας και ψυχοπάθειας. (Αν δεν ήταν στημένο και δεν παίζει θέατρο δηλαδή. Αλλά, νά κι αν είναι, νά κι αν δεν είναι...)

(Διότι μπορεί να μην τά ξέρεις καλά -κι εγώ άμα άκουγα ότι με "κάποιον δημοσιογράφο" έγινε κάτι, "αλήτες, ρουφιάνοι" θα έλεγα-, αλλά εδώ δεν έγινε παρά αυτό: Ένας απλός χρήστης του Δικτύου γράφτηκε, κατόπιν αιτήσεώς του, σε μια δικτυακή κοινότητα, και αργότερα μετάνιωσε και θέλησε, όπως γράφτηκε, να ξεγραφτεί. Τόσο απλό.)

Ανώνυμος είπε...

"Αλητεία" δημοσιογραφική ή όχι, είναι να βρίζεις επώνυμα έναν πολίτη, μόνο και μόνο γιατί δεν του επιτρέπεις να διαχειρίζεται τον λόγο του όπως εκείνος επιθυμεί. Τόσο ο αρθρογράφος όσο κι ο μελοδραματικός "μονιτοράκιας", είναι ανάξιοι της ελευθερίας του διαδικτύου.

Φ.

Ανώνυμος είπε...

"Αλητεία" δημοσιογραφική ή όχι, είναι να βρίζεις επώνυμα έναν πολίτη, μόνο και μόνο γιατί δεν του επιτρέπεις να διαχειρίζεται τον λόγο του όπως εκείνος επιθυμεί. Τόσο ο αρθρογράφος όσο κι ο μελοδραματικός "μονιτοράκιας", είναι ανάξιοι της ελευθερίας του διαδικτύου.

Φ.

Γιώργος Α. Στάθης είπε...

Δηλαδή... αν διαμαρτυρηθούμε κατά μιας φασιστικής οργάνωσης που... απαγορεύει επιλεκτικά σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ blog-aggregators να αναφέρονται σε αυτλην, με σκοπό να γλυτώσει την κριτική, είμαστε ΚΑΙ εμείς... φασίστες?

Εγώ γράφω ΕΠΩΝΥΜΑ 100%. Οποιος/όποια θεωρεί ότι τον/την έβρισα, καλείται να μου υποβάλλει μύνηση.

ΟΚ, επειδή το θέατρο του Παραλόγου έχει παρατραφήξει, ετοιμάζω ένα F.A.Q. (ενημερωτικό κείμενο) για το θέμα, και παραθέτω εδώ ένα σημαντικό απόσπασμά του:

* Γιατί δίνουμε τέτοια... υπερβολική σημασία, σε αυτό το... μικρό και ασήμαντο θέμα;

- Γιατί το θέμα αυτό δεν είναι ούτε μικρό, ούτε ασήμαντο. Είναι πολύ σοβαρό και πολύ σημαντικό...

Απόδειξη:

1. Αμέσως μετά το κλείσιμο των ρολών του "monitor", εμφανίστηκαν επίδοξοι αντικαταστάτες του, οι περισσότεροι εκ των οποίων έσπευσαν να ικανοποιήσουν τις παράλογες απαιτήσεις της Λαμπρινής Θωμά με το να επιτρέπουν "εθελοντικές αποχωρήσεις" μέσα στους δικούς τους καταλόγους blog. Αυτή η δουλικότητα σε παράλογες (και βλαβερές για το σύνολο της κοινωνίας) εγωϊστικές απαιτήσεις, ίσως να οφείλεται σε τεχνική και νομική άγνοια, σε βιασύνη, και στη μανία να προσφέρουν στο κοινό ένα "ανταγωνιστικό προϊόν" που να έχει τα χαρακτηριστικά που ζητάει "ο κόσμος" (διάβαζε... "Λαμπρινή και Σία"). Πρόκειται για... χάϊδεμα αυτιών μιας μερίδας του ιντερνετικού κοινού (τους bloggers) των οποίων "μπροστάρισα" επιχείρησε να εμφανιστεί η ίδια η Λαμπρινή Θωμά, σαν ημιμαθής δημαγωγός. Παράβλεψαν βέβαια, οι συμπαθείς αυτοί κύριοι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ίδιων των bloggers (δηλαδή των πελατών τους) τάχθηκε κατά της Λαμπρινής Θωμά!
2. Σε περίπτωση επικράτησης των προηγουμένως αναφερθέντων τάσεων, καταστρατηγείται το ίδιο το δικαίωμα του ευρέος κοινού για σφαιρική αντικειμενική πληροφόρηση (για τη μπλογκόσφαιρα, αλλά και γενικότερα). Κάθε είδους εξτρεμιστές (π.χ. φασιστικά blog) θα έχουν τότε το δικαίωμα να επιβάλλουν (με το "έτσι θέλω") στο ίδιο το ευρύ κοινό... παρωπίδες, τυφλώνοντάς το και λουφάροντας από τις φυσικές συνέπειες (π.χ. δημόσιας κριτικής) για το περιεχόμενό τους, εφόσον οι ίδιοι θα επιλέγουν τότε, ποιός "εγκεκριμμένος κατάλογος blog" θα τους αναφέρει!
3. Σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί μία μειοψηφία ανθρώπων, π.χ. η "Λαμπρινή και Σία", ή (ακόμη και) οι bloggers (σαν σύνολο) να επιβάλλει νόθες και μυωπικές πρακτικές που παραβιάζουν τους νόμους, καταστρατηγώντας θεμελιακές ελευθερίες και δικαιώματα πληροφόρησης, κ.ο.κ.
4. Ακόμη και αν... συνέφερε στους ίδιους τους bloggers να επικρατήσουν "νέα ήθη και έθιμα", που προσβάλλουν θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα (του κοινού), αυτό ΔΕΝ μπορεί και δεν πρόκειται να υπερισχύσει, σαν θεσμός. Ακόμη και αν οι επίδοξοι... "γλύφτες των bloggers" βαλθούν να ικανοποιήσουν κάθε μειοψηφικό... μπλογκο-βίτσιο, ΠΑΛΙ θα βρεθεί τρόπος και μέθοδος για να αποκατασταθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη για σφαιρική πληροφόρηση χωρίς λογοκρισία. Μοιραία, αυτό θα προσελκύσει το μεγαλύτερο μέρος του ευρέος κοινού, καθιστώντας έτσι τους κερδοσκόπους... "μπλογκογλύφτες" αντι-εμπορικούς και αυτο-καταστροφικούς, μέσα στην αγορά (μία απόδειξη εδώ[link]).
5. Μέσα στα πλαίσια της αυξανόμενης Υπερφόρτωσης Πληροφορίας, που είναι το κύριο νέο πρόβλημα του 21ου αιώνα, η αφομοίωση δημόσιων πληροφοριών από δημόσιους καταλόγους (όπως το google) αρχίζει και γίνεται ολοένα πιό δύσκολη (από τεχνική άποψη), ενώ οι νομικές συζητήσεις για διάφορες λεπτομέρειες και δικαιώματα καταντούν ατέρμονες. Ετσι ούτε είναι παράξενο το ότι το google δίνει "δικαίωμα" σε "οποιονδήποτε" να ΜΗ συμπεριλαμβάνεται μέσα στον κατάλογό του, αλλά ούτε κι αυτό αποτελεί σοβαρό νομικό (ή αντικειμενικά σωστό) επιχείρημα: - Ισα-ίσα, η επίκληση των "πρακτικών του google" από τους (λιγοστούς) υποστηρικτές της Λαμπρινής Θωμά ΔΕΝ έχει νόημα, ούτε νομική βάση, ούτε -τελικά- ωφέλεια ή μέριμνα για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτελεί μόνο... μορφή δουλικότητας προς τους "κανονισμούς του Google" (σαν να ήταν... Θέσφατοι Κανόνες Υπεράνω Συντάγματος και υπεράνω Θεμελιωδών Δημοκρατικών Ελευθεριών).
6. Σε μία μελλοντική κατάσταση κοινωνικής και διαδικτυακής εξέλιξης (που δεν αργεί) αυτού του είδους οι προβληματισμοί ενδέχεται να έχουν αυξανόμενη κοινωνική και πολιτική σημασία, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων (τουλάχιστον στον "προηγμένο κόσμο") τείνει να οργανώνεται ήδη και να επικοινωνεί μέσω Διαδικτύου, ολοένα και περισότερο. Προς το παρόν δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιβάλλει σε κάθε δημόσιο κατάλογο (ευρετήριο ιστοτόπων) να συμπεριλαμβάνει υποχρεωτικά όποιον το ζητήσει, αλλά οι νόμοι του άμεσου μέλλοντος είναι πιθανό να κατοχυρώνουν τέτοια δικαιώματα, απαγορεύοντας έτσι νέες μορφές λογοκρισίας (π.χ. άρνηση ευρετηρίου να συμπεριλάβει κάποιον ¨ανεπιθύμητο"). Νομική μάχη θα γίνει, αλλά για να κατοχυρώσει το δικαίωμα εισόδου (και όχι ένα "δικαίωμα εξόδου", δηλαδή... λογοκρισίας).
7. Τέλος, η "εθελοντική απόσυρση" κειμένων από τον ίδιο το συγγραφέα τους, μέσα σε υπηρεσίες αρχειοθέτησης συζητήσεων (του Google), δεν στερείται (πάντα) αρνητικών επιπτώσεων στα δικαιώματα άλλων (συζητητών). κάτι που προφανώς οι υπεύθυνοι του Google υποτιμούν (ή και αγνοούν). Βεβαίως, αυτό είναι αμφιλεγόμενο. (Αν σας ενδιαφέρει ένα κραυγαλέο παράδειγμα, που εμπλέκει την ίδια τη Λαμπρινή, διαβάστε εδώ[link]).

MONITOR case F.A.Q. είπε...

Το προηγούμενο απόσπασμα ανήκει στο εξής (ολοκληρωμένο πλέον) ΥπερΚείμενο:

MONITOR CASE F.A.Q. (version 1.2)


Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:

La Femme Fatale Saboteur du Moniteur (σάτιρα, στα Ελληνικά)


Ομαδεών

Γιώργος Α. Στάθης είπε...

Συγνώμη, το τελευταίο link είναι

La Femme Fatale Saboteur du Moniteur

(Και είναι ΠΟΛΥ ΑΣΤΕΙΟ, μη-υβριστικό σατιρικό κείμενο, με φανταστική ιστορία και σουρεαλιστικές εσκεμμένες υπερβολές)
-όπως θα διαπιστώσουν και οι... άτυχοι νομομαθείς με διωκτικές διαθέσεις!)

Ομαδεών

Γιώργος Α. Στάθης είπε...

To επίσημο
RSS feed SPECIFICATION
δικαιώνει τον Παναγιώτη Βρυώνη 100%:
"Offering a feed for syndication does not in fact grant any legal rights to anyone to reuse the feeds content beyond what the Copyright laws grant as Fair Use
".
Και ο Παναγιώτης Βρυώνης? -Είναι 100% ΟΚ, σφού σεβόταν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό (το "fair use").
Σην αλληλογραφία του Παναγιώτη Βρυώνη με τη Λαμπρινή Θωμά (κλικ ΕΔΩ να τη δείτε ΟΛΗ), ξεκαθάρισε (o Π.Γ. στη Λ.θ.) ότι: "Το monitor δεν δημοσιοποιεί τις δημοσιεύσεις σου, απλά ενημερώνει για την ύπαρξή τους και παρουσιάζει τις λίγες αρχικές τους λέξεις. Αν υπονοείς ότι υπάρχει καταπάτηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας,
αυτό δεν ισχύει"
.
Στη συνέχεια, η κ. Θωμά ξεξαθάρισε ότι ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ το σεβασμό του Παναγιώτη στο δικό της copyright αλλά ΘΕΩΡΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ να του ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ τη "ΝΟΜΙΜΗ ΧΡΗΣΗ"!

Αρα, από λογική/νομική άποψη, το θέμα ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ. (Εκείνο που ΔΕΝ έληξε είναι το... παράλογο). Θέλετε να μάθετε ΤΙ συμβαίνει στον ΥΠΟΛΟΙΠΟ κόσμο? Θα προσγειωθείτερ λίγο απότομα:

ΚΑΝΕΙΣ δεν διανοείται να επιβάλλει στους Aggressive Aggregators το αν-ή-όχι θα τον αναφέρουν, κι αντί γι' αυτό αναπτύσσουν ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ που επιλεκτικά επιτρέπει FAIR USE ενώ σε περίπτωση κλοπής βγάζει αυτομάτως μηνύματα όπως... "μας κλέψανε".
Δηλαδή το πραγματικό διεθνές πρόβλημα, είναι οι νέοι AGGRESSIVE AGREGGATORS, που αντί για το σεβασμό δικαιωμάτων (που υλοποίησε στο mon itor o νομοταγής Παναγιώτης Βρυώνης)... οι άλλοι σας τα κλέβουν ΟΛΑ, και ΟΥΤΕ σας ρωτάνε!

Η δική μου επαγγελματική πρόταση (σαν προγραμματιστής τώρα, όχι καλλιτέχνης) είναι η βελτίωση / η επιτάχυνση των ΦΙΛΤΡΩΝ που χρησιμοποιεί ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, έτσι ώστε ΚΑΙ να βρίσκει αυτό που θέλει, ΚΑΙ να μην νοιώθει ο copyright_holder ότι τον κλέβουν. (Δυστυχώς κάποιοι κατέβασαν το site, αλλά αν κάνετε στο ακόλουθο link "CLICK" μερικές ώρες αργότερα, είναι εκεί):

ASSEMBLY LANGUAGE OPTIMISATIONS for INTELLIGENT DATA MINING


George A. Stathis
http://www.omadeon.com